DONEER DONEER

Interview Gever Fonds op Naam

Onlangs is het eerste Fonds op Naam ondertekend door Fondsbestuursvoorzitter Boudewijn Molenaar. De oprichter van dit Fonds op Naam wil graag anoniem blijven. “Dat ik er de oprichter van ben, is dan voor mij niet van belang”, zo vertelt hij ons. Wat motiveert donateurs om te schenken aan TivoliVredenburg? En waarom in de vorm van een Fonds op Naam? Lees het hieronder in het gesprek met deze gever:

 

Wat motiveert u om te doneren aan cultuur?

“De kunst- en cultuursector is deels afhankelijk van (publiek) geld, waarbij de opbrengst moeilijk in geld is uit te drukken. (…) Cultuur is voor mij een essentieel onderdeel van een samenleving en verdient daarom ondersteuning. Ik kan dan door middel van een donatie op cultureel gebied iets terug doen.”

 

Wat motiveert u om dat bij ons te doen? Waarom heeft u voor TivoliVredenburg gekozen?

“Er zijn twee redenen. Ten eerste is TivoliVredenburg mijn ‘thuispodium’. Ik bezoek TivoliVredenburg (voorheen Vredenburg) regelmatig sinds eind jaren ‘80. Ik heb daar veel luisterplezier aan beleefd en daarnaast ook geleerd om goed naar muziek te luisteren. Zij heeft daarom voor mij een streep voor ten opzichte van andere culturele instellingen. Ten tweede betreft het de manier waarop ik mijn donatie vorm kan geven. Bij TivoliVredenburg heb ik in diverse gesprekken afspraken kunnen maken over de vorm en inhoud van hoe mijn donatie wordt besteed. Oftewel, er zal een programma worden samengesteld waar ik zelf graag naar toe zou willen gaan. Zo vaak krijg je die kans niet als particulier bij een grote culturele instelling.”

 

Waarom koos u voor de vorm Fonds op Naam?

“Er is voor Fonds op Naam gekozen omdat de hoogte van de donatie mij die mogelijkheid daartoe gaf en omdat hierin de afspraken tussen mij en TivoliVredenburg konden worden gegoten. Daarnaast mag je een eigen (on)zinvolle naam kiezen voor het fonds, en dat is zeker onderdeel geweest van de lol. Wat voor mij belangrijk is, is dat het allemaal op papier staat. Op het moment dat mijn donatie in de vorm van een legaat vrijkomt, kan er voor een lange periode jong talent mee worden ondersteund op een door mij gewenste manier. Het is fijn om te beseffen dat TivoliVredenburg mij daarin in gezamenlijk overleg heeft kunnen faciliteren.”

 

Ook zijn we benieuwd waarom u anderen ook zou aanraden een Fonds op Naam op te richten?

“Ik kan andere donateurs er alleen maar op wijzen dat TivoliVredenburg mijn wensen in concrete voorstellen heeft weten uit te werken. Dit heeft uiteindelijk tot een overeenkomst geleid waar ik volledig achter sta. TivoliVredenburg heeft met mij samengewerkt om de vorm en inhoud van een programma samen te stellen, en in ruil daarvoor doneer ik TivoliVredenburg de financiële middelen om deze tot uitvoering te brengen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. In mijn geval is het uiteindelijk jong talent dat hiervan het meest zal profiteren.”

 

Tenslotte vroegen we ons af waarom u liever anoniem blijft?

Familie en vrienden weten dat ik deze donatie ga doen. Het gaat mij uiteindelijk om de fondsnaam en de daarin geformuleerde doelstelling. Wat ik hoop is dat deze een eigen leven gaat leiden als de doelstelling tot uitvoering wordt gebracht. Dat ik er de oprichter van ben is dan voor mij niet van belang. Ik hoef geen applaus van derden, tenzij op termijn mijn ijdelheid hierin een rol gaat spelen.

 

BENT U BENIEUWD GEWORDEN?

Lees hier meer over de oprichting van een Fonds op Naam of neem contact op met fondsmanager Niki de Jonge. Zij vertelt u graag meer over de mogelijkheden en denkt met u mee!

Niki de Jonge
Fondsmanager
Tel: 030-7606777 (receptie)
fonds@tivolivredenburg.nl